Psihoterapia de grup

grup

Psihoterapia de grup este o formă de psihoterapie în care 7-8 persoane lucrează împreună sub îndrumarea unui psiholog sau psihiatru cu experiență, pentru a discuta anumite probleme comune participanților.

Psihoterapia de grup ajută prin intermediul factorilor implicați:

– inducerea speranței – oamenii speră ca viața lor să se îmbunătățească.

– co-universalitate – oamenii care aleg această formă de terapie sunt convinși că sunt unici, că ei sunt singurii care se confruntă cu o anumită problemă. În momentul în care cunosc și alți oameni cu aceleași dificultăți sau mult asemănătoare cu ale lor, se simt mult mai ușurați.

– informarea – pacienții sunt instruiți didactic în legătură cu problema lor. Ei primesc informații de specialitate, care îi ajută să-și înțeleagă mai bine dificultățile.

– altruism– oamenii își pot acorda reciproc sprijin, sfaturi, ajutor, reușind prin aceasta să-și crească autostima și încrederea în ei înșiși.

– recapitularea corectivă a relațiilor din familia de origine – relațiile fiecărui om, modul cum acesta își tratează semenii, urmează anumite patern-uri de comportament care au fost învățate, cimentate în familiile de origine ale fiecăruia. În cadrul terapiei de grup, acest mod de a interacționa cu semenii este mult mai evident și, prin urmare, el poate fi corectat și mult îmbunătățit.

– îmbunătățirea aptitudinilor de socializare – grupul terapeutic joacă și rolul unui grup social. Participând la ședințe, persoanele care experimentează dificultăți în stabilirea și menținerea unor relații sociale pot avea oportunitatea de a și le optimiza sau de a înțelege unde greșeau înainte.

– comportamentul imitativ – puterea exemplului este reafirmată și în cazul terapiei de grup.

– coeziunea grupului – sentimentul de apartenență pe care îl au membrii grupului, faptul că necazurile lui sunt ascultate de cineva.

– catarsisul sentimentul de ușurare pe care îl are fiecare dintre noi atunci când își destăinuie problemele unor persoane.

  • Consiliere și psihoterapie cognitiv-comportamentală de grup în depresii, tulburări anxioase, tulburări de comportament alimentar, afecțiuni psihosomatice, insomnii
  • Grup terapeutic de consiliere, axat pe managementul simptomelor și abilitățile de adaptare