Sfaturi pentru a deveni un bun terapeut

Irvin D. Yalom

Celebrul Irvin D. Yalom a conceput lucrarea sa, „Darul Psihoterapiei”, ca pe o scrisoare deschisă adresată atât noii generații de psihoterapeuți cât și pacienților săi. Cartea s-a născut, așa cum spunea însuși autorul, din îngrijorarea sa pentru formarea următoarei generații de terapeuți eficienți. Acesta observă faptul că psihiatria este pe punctul de a abandona psihoterapia, datorită presiunilor economice din partea pieții, dar și a duratei radical reduse a programelor de specializare. Această carte este dedicată acelor psihoterapeuți care „vor continua să urmeze cu rigurozitate cursuri postuniversitare și, chiar și în realitate economică zdrobitoare, vor găsi pacienți dornici de creștere personală și schimbare, care vor vrea să se dedice psihoterapiei pe durată nedeterminată”.
Sfaturile din această carte sunt rezultatul notelor pe care autorul le-a realizat în cei 45 de ani de activitate medicală. Iată în continuare acelea pe care le-am considerat reprezentative:

 1. Înlătură obstacolele din calea dezvoltării personale – Sarcina unui psihoterapeut este de a înlătura obstacolele care blochează calea pacienților săi. Restul vine de la sine, prin forțele proprii ale pacientului.

 2. Evită diagnosticele – Deși diagnosticul are, fără îndoială, o importanță crucială pentru stabilirea tratamentului cazurilor grave cu substrat biologic, în terapia de fiecare zi a pacienților care suferă de boli mai puțin grave, acesta este contraproductiv. Diagnosticul nu face decât să limiteze viziunea și să diminueze capacitatea de raportare a psihoterapeutului la pacientul său.

 3. Psihoterapeutul și pacientul sunt ”tovarăși al aceluiași drum” – Deși există multe expresii pentru relația terapeutică, Yalom prefera să se gândească la pacienții săi ca la niște tovarăși de drum. Această expresie elimină diferențele dintre ”ei”(cei suferinzi) și ”noi”(vindecătorii).

 4. Implică pacientul – Nimic nu este mai important în psihoterapie decât grija și păstrarea relației cu pacientul. Trebuie permanent să fii atent la el și să evaluezi stadiul relației terapeutice.

 5. Fii încurajator – Privind înapoi după mulți ani, pacienții nu-și amintesc puterea de pătrundere a terapeutului, nici interpretările acestuia, ci cuvintele lui de încurajare. Acceptarea și încurajarea din partea unei persoane care-l cunoaște atât de bine pe pacient, constituie un ajutor enorm pentru acesta.

 6. Empatia: privește pe fereastra pacientului  Terapia are cele mai mari șanse dacă psihoterapeutul pătrunde în lumea pacientului. Pacienții și terapeutul trăiesc experiențe diferite în timpul ședinței. Este foarte dificil să știi exact ce simte celălalt; de cele mai multe ori ne proiectăm propriile sentimente asupra celuilalt. Analiza trecutului pacientului poate fi importantă nu atât pentru construirea unor lanțuri cauzale, ci pentru a putea fi empatici.

 7. Învață-i pe pacienți să fie empatici  Psihoterapeutul trebuie să ajute pacientul să-și dezvolte empatia față de ceilalți.

 8. Pacientul trebuie să conteze pe tine – Poate cel mai important sfat al lui Yalom este acesta: ”te sfătuiesc să lași pacienții să conteze pentru tine, să-ți intre-n minte, să te influențeze, să te schimbe și să nu le ascunzi acest lucru”.

 9. Recunoaște-ți greșelile – Dacă faci o greșeală recunoaște-o. La un moment dat pacientul va simți că nu ești sincer și actul terapeutic va eșua.

 10. Creează o terapie nouă pentru fiecare pacient  Este necesar ca terapia să decurgă spontan, urmând mereu alte căi. În psihoterapie nu există protocol terapeutic. ”Terapeutul trebuie să se străduiască să creeze o terapie nouă pentru fiecare pacient”. Terapia trebuie personalizată, terapeutul trebuie să găsească cea mai bună metodă de lucru iar procesul de elaborare a terapiei este esența muncii terapeutului.

 11. Actul terapeutic, nu cuvântul terapeutic  Un bun terapeut profită de toate ocaziile pentru a învăța de la pacienții săi. Uneori este nevoie de acțiune a terapeutului care depășește cadrul terapeutic.

 12. Participă la programe de terapie personală – Psihoterapia personală este cea mai importantă parte a programelor de formare în psihoterapie, întrucât cel mai valoros instrument al psihoterapeutului este propriul sine. Terapeutul trebuie să le arate pacienților drumul prin exemplul personal. Terapeuții trebuie să-și cunoască propria parte întunecată și să fie capabili să empatizeze cu toate dorințele și impulsurile omenești. Tinerii terapeuți trebuie să-și analizeze propriile nevroze, să învețe să accepte feedback-ul, să-și descopere punctele slabe. Avînd o activitate solicitantă din punct de vedere psihologic, psihoterapeutul trebuie să-și dezvolte puterea de înțelegere și forța interioară pentru a face față riscurilor profesiei sale.

 13. Psihoterapeutul are mulți pacienți. Pacientul are un singur psihoterapeut.

 14. Conceptul „aici și acum”, folosește-l, folosește-l, folosește-l – Aici și acum, este o mină de aur pentru psihoterapie, este cel mai bun prieten al psihoterapeutului.

 15. De ce s-a folosit conceptul „aici și acum”?  Există două mari argumente: importanța relațiilor personale și ideea de terapie ca microcosmos social cu rânjetul.

 16. Cum să te folosești de „aici și acum”: ciulește urechile

 17. Analizează problemele „aici și acum”

 18. Conceptul „aici și acum” înviorează terapia. Folosește-ți propriile sentimente ca sursă de informare – Dacă un psihoterapeut reușește să se cunoască foarte bine pe sine însuși, să-și elimine cea mai mare parte dintre punctele slabe, va începe să realizeze cât la sută dintre sentimentele pe care le experimentează îi aparțin și ce procent este indus de pacient.

 19. Formulează cu grijă comentariile despre „aici și acum” – Psihoterapeutul trebuie să învețe să facă comentariile atent și într-un mod acceptabil pentru pacient.

 20. Fii transparent – Este necesar ca terapeutul să-i pregătească cu atenție pe noi pacienți, dându-le toate informațiile necesare despre psihoterapie.

 21. Dezvăluirea vieții personale a terapeutului. Fă-o cu prudență.

 22. Fii conștient de vindecarea înșelătoare – Este vorba despre îmbunătățirea radicală și bruscă a stării pacientului, bazată pe magie, care emană din imaginea iluzorie despre puterea terapeutului.

 23. Încurajează autodezvăluirea pacientului – Autodezvăluirea este un factor absolut esențial în psihoterapie. Niciun pacient nu poate beneficia de terapie fără autodezvăluire.

 24. Oferă feedback în mod eficient și cu delicatețe

 25. Vorbește despre moarte  Moartea ne vizitează în cursul fiecărei terapii. Majoritatea terapeuților evită discuția directă despre moarte însă adevărații terapeuți nu-și pot permite să ignore pe marii gânditori care au ajuns la concluzia că a învăța să trăiești bine înseamnă a învăța să mori bine.

 26. Moartea ne face viața mai bogată  Mulți pacienți care au înfruntat moartea au trecut printr-o schimbare personală pozitivă importantă: au devenit mai înțelepți, și-au schimbat prioritățile, au început să se bucure de lucrurile simple din viața lor.

 27. Cum să vorbim despre moarte – Yalom preferă să vorbească direct și în mod realist. Dacă terapeutul demonstrează stăpânire de sine atunci când discută despre moarte, pacienții vor aduce subiectul în discuție mult mai frecvent.

 28. Vorbește despre sensul vieții – Oamenii sunt făpturi în căutare de sens. Una dintre cele mai dificile sarcini este de a inventa un sens al existenței suficient de solid pentru a justifica viața. Yalom este de părere că trebuie să te cufunzi în fluviul vieții și să lași întrebarea în voia torentului.

 29. Ajută pacienții să își asume responsabilitatea  Un bun terapeut își ajută pacienții să înțeleagă cum contribuie ei înșiși la propria nefericire. Asumarea responsabilității este un pas esențial în procesul terapeutic. Odată ce pacientul recunoaște rolul pe care îl are în crearea situației dificile din viața lui, își dă seama că el, și numai el, are puterea de a schimba situația.

 30. Niciodată (aproape niciodată) nu lua decizii în locul pacientului.